”et værk af ubestemt natur”. Pico Della Mirandola
Hvad er mennesket? Hvad er virkeligheden? Hvad er sandhed? Hvad er godt og ondt? Eksisterer gud? Hvad er meningen med det hele? Den slags spørgsmål får vi aldrig færdige svar på. Og det er det fine ved dem. Det er spørgsmål, som vi aldrig lægger bag os, men som vi til stadighed har foran os som en udfordring. Mennesket er netop kendetegnet ved at stille den slags spørgsmål og forsøge at svare på dem. Det er det, der gør det til menneske; det forholder sig bevidst til sig selv. Hertil kommer et andet fundamentalt træk ved mennesket: Det er et historisk væsen. Det er ikke som dyrene færdigt fra naturens hånd og låst fast i et bestemt adfærdsmønster, men skaber sig selv og sin verden gennem sin historie i udviklingen af redskaber, sprog, samfund, kultur.
Forelæsningerne om idéhistorie forsøger at omfatte alle sider af denne store historie og se dem i deres sammenhæng: den økonomiske, sociale og politiske udvikling, mytologi, religion, kunst, litteratur, filosofi og videnskab.
Denne store historie gennemgås i seks forelæsningsrækker, tilsammen udgør de en helhed, men de kan fint følges hver for sig
A. BIBELEN– FRA SKABELSE OG SYNDEFALD TIL KORSFÆSTELSE OG OPSTANDELSE
B. FORTÆLLING OG FILOSOFI – FRA HOMER TIL SOKRATES
C. KRISTENDOMMEN – FRA JESUS TIL LUTHER
D. DA MENNESKET TOG MAGTEN – RENÆSSANCE OPLYSNING OG ROMANTIK
E. FORNUFTENS OG FREMSKRIDTETS TIDSALDER – DET NITTENDE ÅRHUNDREDE
F. EKSTREMERNES TIDSALDER – DET TYVENDE ÅRHUNDREDE